Om touringcykel

Att cykelsemestra är långt ifrån det enda som en touringcykel är lämplig för, lite rejälare än hybriden men annars ganska lik, däck som är över 30 millimeter breda och relativt kraftiga bromsar. Fästen för både skärmar och alla väskor man kan behöva. Direkt när du kommer hem från den långa cykelturen och har torkat tältet kan cykeln enkelt ställa om till vardagen och agera arbetartransport. När det blir helg går det fint att cykla på utflykt även utan väskor och när det blir vinter så finns det nästan på alla touringcyklar plats för dubbdäck. Är du intresserad av en touringcykel gillar du troligtvis att cykla, kanske när du drömmar om att upptäcka Europa från cykelsadeln? Låt inte materialet hindra dig, dra ut och upptäck, långfärdscykling är fantastiskt, även på hemmaplan. På senare år har fenomenet touring nylanserats med trendordet Bikepacking, ibland är det att cykla med väskor som man fäster utan pakethållare men för alla som sett kejsaren utan kläder så är Bikepacking och Touring samma sak.

Komponenter

Rakt styre är vanligast men det finns touringcyklar med bockstyre. Bromsarna bör vara anpassade till cykling med tyngre last. Utanpåliggande växlar är absolut vanligast men både navväxel och mittmonterad växellåda har börjat intressera långcyklisterna.

Att tänka på

Planerar du en längre resa kan det vara klokt att kunna serva sin cykel var man än är, en mek-kurs och ett litet reservdelslager kompletterar varandra bra. Lär dig att rikta dina egna hjul om möjligt och skaffa extraekrar. Välj däck med bra punkteringsskydd.

Image

Filmer